‘n Assosiasie met Bles Bridges is in my eie gemoed, om dit sag te stel, wel….onwaarskynlik. Ek sing nie, ek speel nie kitaar nie, ek deel nie bosse rooi rose uit om vroue se harte te verower nie. Tog loop ek vanoggend in ‘n los uurtjie op die internet op Google presies so ‘n vreemde verbintenis raak. Hierbo is die bewys.

Soek Bles, dan kry jy Hennie!

Die raaiselagtige rede is klaarblyklik ‘n versie wat ek in September 2007 vir ons matriekklas (Volkies, Potchefstroom, 1957) se re-unieblaadjie geskryf het. Daarin kom die strofe voor:

Al is ons grys of bles of doof of krom,
party selfs dom van ouderdom;
in ons harte brand ‘n vuur:
‘n brokkie van ons harte bly hier.”

Bles (in die sin van ‘n kop met n kaal kol) is gelyk aan Bles (die verongelukte Afrikaanse minnesanger) – QED. So werk rekenaartaal mos nou maar!

Dit is nogal amusanterig.

Minder amusant is om die volgende geradbraakte Engels – erger as sms-taal! – onder jou naam op die net raak te loop:

“Die kinders come from Sabiepark back with photos soos hierdie. Maandagamiddag braai Johan vir hulle ‘n last worsie by which piekniekplek. Toe’s olifante skielik soos’ n tampans ‘n hoender necessarily back.”

‘Bles’ my soul! Dis een van daardie gruwelike “outomatiese” vertalings, maar dis veel erger as wat ek ooit vermoed het moontlik kan wees. Hoop maar van harte nie een van my Engelse vriende lees dit raak nie. Ek is juis in van hul oe ietwat oordrewe in my besorgdheid oor korrekte Afrikaans. En dan is ek om alles te kroon klaarblyklik wat hul taal betref, ‘n absolute ignoramus!

Onskuldig, vriende, onskuldig! Moenie skiet nie, dis ons mense!

‘n Derde verrassende/ontnugterende ontdekking van ‘n HvD-teenwoordigheid op die internet kon ook gerus maar gebly het. Ek loop dit raak in ‘n proto-weergawe van die ongepubliseerde “Dagboek van ‘n wit terroris” van Andries Kriel – die ver-regse wat my lewe in die jare 80 by Die Volksblad so vergal het met doodsdreigemente en nog wat.

Hy skryf (onder die naam Jopie Fourie nogal) oor die “drang” wat hom gepak het om Die Volksblad se gebou af te brand, en hoe hy destyds ‘n woonstel regoor die koerant se gebou gehuur het om die “ou spul penkonkelaars” van daar af te teister. Toe hy op ‘n keer in die koerant skryf dat hy so naby woon dat hy “op sy dak kan spoeg as hy kwaad”, was die vet in die vuur en is hy deur die Veiligheidspolisie ingetrek.

Hy vervolg op die webblad van die Boerevryheid Forum (sic):

”Bogemelde gebeure word breedvoerig deur Van Deventer beskryf in sy boek “Kroniek van ‘n Koerantman” wat hy na sy aftrede geskryf het. Sy boek is nog steeds net so arrogant as wat sy joernalistieke styl was. Wat my verbaas is dat hy in die boek spog oor sy gekonkel teen sy volk en nie skroom om dit te openbaar nie. Daar is ‘n ou spreekwoord in Afrikaans wat lui dat indien ‘n mens ‘n leuen lank genoeg sou verkondig die leuens later deur die leuenaar geglo word. Dit is die enigste verduideliking wat ek in my gemoed kon vind vir die feit dat Van Deventer nie geskroom het om sy gekonkel in sy boek te openbaar nie. Ek moet in alle eerlikheid erken dat ek vandag nie spyt is oor die feit dat ek hierdie persoon oor ‘n lang tydperk geteister en baie slapelose nagte besorg het, soos hy dan ook in sy boek rapporteer. Hennie van Deventer het vandag afgetree en voer ‘n luukse bestaan uit die Judasloon wat hy oor die jare vergader het. Hy moet egter weet dat hy eendag voor die Groot Regter verantwoording sal doen vir sy aandeel in die tragedie waarin hy en sy trawante hierdie land wat God aan ons toevertrou het gedompel het. As hy egter weer my pad moet kruis en in my volk se pad na vryheid staan, sal ek hom aanvat sonder om ‘n oog te knip.”

Ek is darem bly Dries (Jopie) woon nie nou meer hier reg oorkant my waar ek – darem meer beskeie as wat hy beskryf – my “Judasloon” geniet nie. Ek sou ietwat ongemaklik voel met so ‘n vyandige ou “naby genoeg om op my dak te spoeg as hy kwaad word”! (HvD )

VORIGE BLOG: ‘N VUIL STREEP DEUR ‘N SKOONDOGTER

Lees ook hier:

Buffelsbaai, die blondine en die baaisiekel.

Nie die Toring van Pissa nie.

Deel dit: